Advies

Welke DIY projecten kun je zelf doen in je huis

zelf-ingerichte-woonkamer.

De juiste DIY projecten zullen jouw huis een veel persoonlijker uitstraling geven. Het straalt dan immers jouw eigen persoonlijkheid en stijl uit. Het weerspiegelt je behoeften en levensstijl. Doe-het-zelven is ook een praktische manier om geld te besparen, oude en gebruikte items opnieuw te gebruiken en je creativiteit te uiten. Dus als jij ook graag een doe-het-zelver wilt worden of als je al jaren eentje bent, dan hebben we hier een aantal DIY projecten die je kunt proberen.

Fleur een sjofele eettafel op

Blaas je oude meubels eenvoudig nieuw leven in door ze met een nieuwe verflaag op te fleuren. Bespaar je op de voorbereidingstijd door voor een alles-in-één krijtverf te kiezen. Doe dit in plaats van de traditionele verf en primer te gebruiken, want die hebben veel meer tijd nodig om te drogen. Krijtverf is ook zelfnivellerend en zelfdichtend, dus het biedt een uitstekende dekking bij een minimale inspanning.

Schuur het oppervlak van de tafel wel eerst even. En veeg het daarna met een vochtige doek af om zo stof en vet te verwijderen. Verf de tafel vervolgens en laat het een paar uur drogen. Indien gewenst kun je het geverfde oppervlak daarna met wat was of een finishing sealer een extra bescherming geven.

Een snelle traprenovatie

De trap in een huis is vaak het eerste dat je ziet als je binnenkomt. Ze verdienen daarom absoluut een liefdevolle verzorging. Een traprenovatie door middel van overzettreden is een relatief snelle DIY klus die jouw ruimte thuis volledig kan transformeren.

Het is bovendien een prima klus als je een krap budget hebt. Want het is een geweldige, kosteneffectieve manier om je vermoeide gang geliefder te maken. Bij het plaatsen van overzettreden op jouw trap, wordt er op elke traptrede een nieuwe trede geplaatst. Deze treden en de daarbij behorende stootborden worden dan aan de bestaande trap verlijmd.

Een simpel aanpasbare gallery wall

Heb je veel foto’s of andere kunstzinnige prints die je nog niet op hebt kunnen hangen? Dit eenvoudige idee kan in minder dan een dag gerealiseerd worden. Het gaat hier om het maken van een aanpasbare gallery wall. Het is een alternatief voor een muur waar alles een vaste plaats krijgt. Het is altijd handig als je jouw foto’s er simpel op kunt verplaatsen of er later iets nieuw aan toe kunt voegen.

Je gebruikt hiervoor zwevende planken, die geverfd kunnen worden om zo beter bij de muur te passen. Of je zou voor een contrasterende kleur kunnen kiezen die meer tegen de achtergrond opvalt. Je hebt daarnaast een aantal houten fotolijstjes nodig om de gallery wall te creëren. Maak ze zelf met behulp van een paar stukken hout, of koop kant-en-klare lijstjes. Plaats al je lievelings foto’s nu gewoon tegen de muur en vul de eventuele ruimtes met kleine ornamenten op.

Bevestig wandpanelen

Een andere interieurtrend die je nu veel ziet zijn wandpanelen. In veel doe-het-zelfzaken zijn direct allerlei kant-en-klare met grondverf behandelde wandpanelen verkrijgbaar. Maar je zou, als jij dat liever wenst, ook een op maat gemaakte look met MDF platen en houten sierstrips kunnen creëren.

Het bevestigen van wandplaten is een vrij eenvoudige manier om karakterloze kamers wat meer vorm te geven. Het toevoegen van wandpanelen is ook een zeer praktische keuze. Dit omdat het de muren prettig kan beschermen en het ook nog eens een isolatielaag toevoegt. Dus of jij nu naar een rustieke landhuis look op zoek bent. Of een binnenruimte wat meer traditionele charme wilt geven. Wandpanelen zijn in dit geval een geweldige manier om een ruimte op te fleuren.

Hang nieuwe gordijnen op

Door nieuwe gordijnen op te hangen, zal het uiterlijk van je kamer meer sfeer krijgen. Ga je voor strak en modern, of juist voor meer traditioneel? Deze keuze zal jou helpen te bepalen of je een gordijnroede of een rail nodig hebt. Kies daaropvolgend de juiste maat ervan en of je gevoerde of ongevoerde gordijnen wilt hebben.

Denk bij het meten van hoe hoog je de gordijnroede of rail moet plaatsen na over hoe de gordijnen zullen hangen. Gordijnen die bijvoorbeeld aan ringen of clips opgehangen worden, worden veelal net onder de roede opgehangen. Terwijl de gordijnen die aan een rail opgehangen worden, meestal wat stof hebben die boven de rail zelf uitsteekt.

Of je nu een paar uur, een middag of een heel weekend aan tijd vrij hebt. Zorg ervoor dat al jouw kostbare tijd telt door één van de bovenstaande DIY projecten van je persoonlijke takenlijst af te vinken. We wensen je veel succes met al je projecten en de voldoening die ze erna geven.

Je houd misschien ook van..