Advies

Waarom je de trap nooit mag verwaarlozen

De woonruimtes en trappen in een woning zullen veelal het meeste voetverkeer krijgen. Wat automatisch betekent dat deze door de jaren heen aan een aanzienlijke slijtage onderhevig zijn. Het onderhouden en inspecteren van een trap, die regelmatig gebruikt wordt, is van top belang. Dit geldt met name voor mensen met grote gezinnen, kinderen en oudere huizen.

Naast de esthetiek moet je uiteraard ook rekening met de veiligheid van je trap houden. Met name oudere trappen hebben mogelijk meer onderhoud nodig, of zelfs een traprenovatie. Vooral als een trap nat of glad wordt, of scheuren in het oppervlak vertoont, kan dit een lelijke val veroorzaken.

Krakende of beschadigde treden

Trappen worden over het algemeen aan veel slijtage blootgesteld, of beter gezegd aan lopen en rennen plus klimmen en springen. Gelukkig zijn de treden in de trap veelal stevig op hun plaats geklemd, waardoor deze trap veilig blijft. Maar na verloop van tijd en intensief gebruik zullen deze wiggen losser worden. Waardoor er als gevolg van deze losse wiggen en versleten treden, krakende en onveilige trappen ontstaan. 

Wanneer dit plaatsvindt, controleer dan elk onderdeel van de trap. Beginnend vanaf de onderkant. Als het maar om een paar treden gaat. Dan kun je dit veelal simpel zelf fixen en er bijvoorbeeld overzettreden en stootborden op plaatsen.

Losse leuning, palen en balusters

Tijdens het onderhoud wil je eventuele een losse leuning, palen of balusters verwijderen om ze goed schoon te maken. Na het schoonmaken kun jij ze dan meestal weer op de plek terugplaatsen en vastdraaien waar ze zouden moeten zitten. Maar in sommige gevallen kan de trap te oud zijn en kunnen deze onderdelen los blijven zitten. Ook in dit geval is het zo, dat als er slechts een paar onderdelen gerepareerd of vervangen moeten worden. Dat  dit een budgetvriendelijke manier is om te doen.

Aandacht voor je trap

Het is belangrijk om jouw trap zowel aantrekkelijk als veilig te houden. De trap is vaak het eerste wat gasten zien als ze de hal van een huis binnenkomen. Veel huisbezitters maken er daarom graag gebruik van om hun huis een trendy en aantrekkelijke uitstraling te geven. En houden zich vast aan het idee dat de originele trappen goede verkoopargumenten van hun woning zijn. Iets wat op zich niet zo’n verkeerde gedachte is.

Maar veilige en aantrekkelijke trap ontwerpen zullen echter een veel groter voordeel dan nostalgische gevoelens opleveren. Het upgraden en soms vervangen van een onaantrekkelijke of onveilige trap zal de waarde van jouw huis dan ook drastisch verhogen.

 

Zo kan er geconcludeerd worden dat het onderhoud van jouw trap net zo belangrijk als het uiterlijk van je trap is. Beschadigde of slecht onderhouden trappen belemmeren een plezierig visueel plaatje en kunnen zelfs de oorzaak van ongevallen zijn. Zorg er dus voor dat je de bovenstaande aandachtspunten in gedachten houdt.

Je houd misschien ook van..