Wonen

3 Manieren om gemotiveerd te blijven

Zit jij boordevol goede ideeën, maar raak je hierdoor de draad ook weleens kwijt? Dit kan erg demotiverend werken en zorgt dat je met veel projecten blijft zitten die niet worden afgerond. Dit is natuurlijk zonde. In dit artikel lees je drie manieren om je motivatie een boost te geven.

1. Een constante update van je moodboard

Als echte creatieveling heb je vast al eens een moodboard gemaakt. Zo zorg je ervoor dat je jouw visie en doelen mooi op één plek hebt. Plak het vol inspirerende quotes en je zorgt ervoor dat je met één blik direct weet waar je ook alweer alles voor doet.

Zorg dat jouw moodboard extra opvalt door het bijvoorbeeld in een wissellijst 30 x 30 cm te stoppen. Wissellijsten zijn gemaakt om veelvuldig van inhoud te wisselen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de clips die sterker zijn dan standaard clips op goedkope fotolijsten. Doordat je gemakkelijk je moodboard uit de lijst kunt wisselen, kun je deze ook meer up to date houden.

Het up to date houden van je moodboard is erg belangrijk. Op een gegeven moment heb je immers wel gezien wat erop staat en dan wordt de impact ook minder. Door je moodboard te updaten, ben je ook weer even bezig met je creativiteit loslaten en een soort reflectie op het proces dat je al hebt doorlopen tot nu toe. Perfect dus om je motivatie weer wat op te krikken.

2. Stel realistische subdoelen en verwerk dit op een meter

Een goede manier om te zorgen dat je gemotiveerd blijft, is door je hoofddoel op te delen in subdoelen en deze subdoelen zelfs weer onder te verdelen in mini-doelen. Door je doelen zo op te delen, zorg je dat alle taken behapbaar blijven en je constant mini successen behaalt. Wil je echt gemotiveerd blijven met je mini doelen? Doe dan het volgende:

 • Maak een mooie vorm op een groot papier: Dit kan een hartje zijn, een cirkel of de klassieke thermostaat vorm. Je kunt ook kiezen voor een vorm die past bij je doel. Je hoeft niks in te kleuren en voeg niet teveel details toe
 • Tel het aantal doelen: Als je alle minidoelen die je hebt bedacht bij elkaar optelt, dan weet je in hoeveel taken je vorm opgedeeld moet worden.
 • Teken smalle lijntjes: Teken vervolgens smalle lijntjes in je vorm. Heb je een langwerpige vorm? Dan zet je steeds een lijntje boven de andere. Heb je een cirkel, dan kun je ook lijntjes neerzetten om taartpunten te vormen.
 • Je doel: Zet bovenaan je vorm of in het midden van je cirkel neer wat het ultieme doel is dat je wilt behalen.
 • Doel behaald?: Heb je een minidoel afgerond? Dan kun je de ruimte tussen twee streepjes inkleuren. Zo zie je precies hoeveel progressie je hebt gemaakt en hoe ver je nog moet om je doel te bereiken.

Met een progressie meter zie je in één oogopslag direct hoeveel je al hebt bereikt en hoeveel je nog moet doen. Dit helpt enorm met de motivatie, omdat je precies ziet hoe ver je bent en welke successen je al behaald hebt.

3. Houd je gewoonten bij

De laatste manier om je motivatie op peil te houden, is door het bijhouden van een habit tracker. Met een habit tracker houd je bij wat alle standaard dingen zijn die je moet doen. Denk bijvoorbeeld aan minimaal 300 woorden per dag schrijven voor je doel, 2 tekeningen per dag maken of 5 verkopen behalen per week. Je maakt een habit tracker op de volgende manier:

 1. Schrijf de gewoonte op ruitjespapier
 2. Trek met een stift de lijnen van het papier over, zodat je een rij aan vierkantjes hebt
  1. Is het een dagelijkse gewoonte? Dan kun je een blok maken met genoeg vierkantjes voor de hoeveelheid dagen in de maand
 3. Zet links van de rij vierkantjes neer D (dag), W (week) of M (maand)
 4. Elke keer als je jouw gewoonte hebt uitgevoerd, vink je een vierkantje
  1. Je kunt het vierkantje ook inkleuren of een stickertje plakken

Met een habit tracker zie je ook in één oogopslag of je jouw doelen goed nastreeft. Heb je een hele week lege vierkantjes? Dan kun je eens reflecteren wat er die week was waardoor je jouw gewoonten niet hebt uitgevoerd. Kun je daar iets aan veranderen? Of kun je wat liever voor jezelf zijn, omdat je zelfs een moeilijke week hebt doorstaan en nu weer fris aan de slag gaat? Zo krijg je een goed overzicht van het harde werk dat je allemaal levert.

Lekker aan de slag met een positieve mindset

Naast deze drie manieren om je motivatie een boost te geven, is het belangrijk om jezelf met positiviteit te omringen. Gaat het een keertje wat slechter? Als je boos wordt op jezelf, demotiveer je jezelf waarschijnlijk alleen maar meer. Wees begripvol naar jezelf en herinner jezelf er bijvoorbeeld met je moodboard in je wissellijst aan, waar je het allemaal voor doet. Dankzij de habit tracker en je progressie meter zie je precies hoe succesvol je al bent geweest. Zo ga jij jouw doelen zeker behalen!

Je houd misschien ook van..